Prikbord

Kijk vooruit. Durf. Onder elk idee ligt een nieuw idee, klaar om geboren te worden.

Diana Vreeland

Wie

Buro Talente is opgericht door Josine Gouwens. Zij is gepromoveerd econoom met twintig jaar ervaring in het ontwikkelen van mensen en organisaties. Je leest hier meer over haar visie en werkwijze.

Waarom ben je zo geïnteresseerd in de ontwikkeling van mensen en organisaties?

Al van kind af aan wil ik graag dingen leren, uitproberen en doorgronden. Liefst op mijn eigen manier of aan de hand van aansprekende voorbeelden. Ook help ik graag anderen zich ontwikkelen en bouw mee aan lerende organisaties.

Jezelf ontwikkelen is belangrijk, nadenken over het werk dat je doet, je aanpak, verlangens en toegevoegde waarde.

Verlangens en toegevoegde waarde, dat zijn wel heel verschillende begrippen

Als mensen zelf willen leren, kunnen er prachtige dingen ontstaan. De internationaal bekende dj Afrojack, vertelde in een interview dat hij al zijn vrije tijd in muziek stopt. Dat doet hij al sinds zijn elfde. Volgens Afrojack is hij geen groot talent. Hij vergelijkt zich met Ronaldinho die vijf uur per dag een bal hooghield in de garage. Op een gegeven moment kun je dan een bal op je neus balanceren.

Bij Afrojack en Ronaldinho heeft liefde voor hun vak tot een enorme toegevoegde waarde geleid. Ook medewerkers in “gewone banen” moeten steeds meer hun toegevoegde waarde laten zien. De inhoud van hun werk verandert daarbij sneller dan vroeger. Daarom is permanente ontwikkeling voor vrijwel iedereen belangrijk. Liefst past die ontwikkeling bij de passie en talenten van degene om wie het gaat.

Wat is eigenlijk jouw toegevoegde waarde voor een opdrachtgever?

Samenwerken met anderen doe ik heel graag. Het werk wordt er beter door en leuker. Resultaten beklijven als ik met een team van interne mensen kan samenwerken.

Als consultant is het belangrijk dat je kennis “up to date” is en je je blijft ontwikkelen. In die zin lijk ik op Afrojack: veel van mijn tijd besteed ik aan mijn vakgebied. Lezen, praten, naar trainingen en bijeenkomsten… Ik werk niet standaard met vaste modellen maar put wel uit inzichten uit andere situaties. Verder werk ik snel en houd van resultaten boeken, juist als de situatie complex en lastig is.

Kun je iets meer vertellen over de projecten die je doet?

Ik doe grotere en kleinere projecten. Bij de grote gaat het vaak om talentontwikkeling en leiderschapsontwikkeling. Opdrachtgevers vragen dan: Hoe brengen wij de talenten in onze organisatie in beeld? Hoe ontwikkelen we medewerkers zodat onze organisatie een volgende stap kan zetten? Kun je onze leidinggevenden helpen bij de cultuurverandering?

Eigenlijk gaat het meestal om de ontwikkeling van organisaties door de ontwikkeling van groepen medewerkers.

Als ik dit soort grote projecten doe, is dat vaak samen met een team van interne mensen. Tijdens het project doen af en toe andere externe partijen mee. Bijvoorbeeld om assessments af te nemen of om trainingen te geven over een bepaald specialisme.

Naast het formele programma dat ik zo neerzet, is er in elke organisatie een “onderstroom”. Een eigen politiek spel en waardevolle initiatieven die ontstaan zodra je zaken in gang zet. Het is belangrijk bewust met die onderstroom om te gaan. Zo kun je echt een vliegwiel creëren.

Ook doe ik kleinere projecten. Zoals trainingen geven, een teamdag begeleiden, een bestaand ontwikkelprogramma evalueren of een beleidsstuk schrijven. Ook hier staat altijd de ontwikkeling van mensen en organisaties centraal. De trainingen zijn vaak voor professionals die hun creativiteit willen versterken of teams die hun gezamenlijke creativiteit willen benutten. Elke training maak ik op maat, passend bij het doel en bij de deelnemers.